De Mestbank kan niet ingaan op de vraag van landbouworganisaties om de uitrijregeling te verlengen. Uit cijfers blijkt dat er niet significant minder mest werd uitgereden dan in dezelfde periode vorig jaar. Bovendien moet Vlaanderen door een recente veroordeling verstrengde maatregelen nemen om aan de Nitraatrichtlijn te voldoen. Na 15 augustus kan er op grasland wel nog bemest worden met effluent.
Van de landbouworganisaties kreeg de Mestbank de vraag om de mogelijkheden te bekijken om de uitrijregeling te versoepelen. Door het natte voorjaar liepen heel wat landbouwwerkzaamheden vertraging op.
Verlenging uitrijregeling enkel bij zeer natte zomer
??De VLM heeft een wetenschappelijk advies opgevraagd i.v.m. het uitstel van data. Een definitief resultaat van dit onderzoek zal pas bekend zijn eind dit jaar. Er is wel een voorlopig advies. Daarin staat duidelijk dat een uitstel in de zomerperiode enkel legitiem is bij een zeer natte zomer waarbij toegang tot de percelen niet verantwoord is in functie van structuurschade aan de bodem. Dat is nu niet het geval.
1,6 procent minder mest uitgereden
De stelling dat niet alle mest tijdig werd uitgereden, verdient nuance. Uit cijfers van de Mestbank blijkt dat er tot eind juli 2024 slechts 1,6 procent minder dierlijke mest werd uitgereden tegenover dezelfde periode in 2023. Een verschil dat deels te verklaren valt door de algemene daling van de mestproductie. Het uitrijden is effectief een stuk later gestart dan in andere jaren, toch heeft er zich een inhaalbeweging voorgedaan in de maanden juni en juli, zo blijkt ook uit de cijfers.
Ook blijkt op basis van terreincontroles bij mestverwerkers dat de effluentbekkens op dit moment, in tegenstelling tot dit voorjaar, niet overvol zitten. Er kan met andere woorden nog ruwe mest ontvangen worden om deze te verwerken. Eerder dit jaar waarschuwden de Mestbank en landbouworganisaties gezamenlijk voor te volle opslagen van effluent door het natte weer. Op dit moment kan er nog tot en met 31 augustus met effluent bemest worden op grasland, uiteraard altijd in functie van de gewasbehoefte.?
Veroordeling
Daarnaast zijn versoepelingen op dit moment niet aangewezen door de recente veroordeling door de Brusselse rechtbank van eerste aanleg. Dat vonnis bepaalt dat het Vlaamse Gewest een dwangsom moet betalen van 1000 euro per dag indien er geen extra verstrengde maatregelen genomen worden. Ook de Europese Commissie daagde Vlaanderen voor het Europees Hof van Justitie omdat de waterkwaliteit onvoldoende verbetert en aangescherpte maatregelen, zoals de Nitraatrichtlijn oplegt, uitblijven.
Op basis van de huidige wetgeving zijn er weinig mogelijkheden om af te wijken van de uitrijregeling. Gezien de context van veroordelingen is dit bovendien niet bespreekbaar met de Europese Commissie.
Bron: VLM